Jeugdsport is fantastisch maar er lopen ook dingen mis

Datum

Lang niet alle kinderen sporten. Dat is jammer. Want als kinderen sporten, dan leren ze iets wat ze zélf hebben gekozen en niet door hun ouders of leraar werd opgedragen.

Ze trainen hun coördinatie, kracht, lenigheid, uithouding, reactiesnelheid, tactisch inzicht en techniek. Ze doen het gemiddeld beter op school, maken makkelijk nieuwe vrienden, slapen beter en leren het belang van voeding en gezondheid kennen.

Spelenderwijs oefenen ze zich in discipline en langetermijndoelen, in plaats van meteen hun zin te krijgen. Ook mooi meegenomen is dat ze wekelijks gemiddeld acht uur minder aan hun gsm/ipad hangen dan kinderen die niet sporten.

Nogal wiedes dat de meeste moeders en vaders verrukt zijn als hun kind gaat sporten. In het begin is het wennen, maar al gauw missen ze nog zelden een wedstrijd, nemen ze deel aan spaghetti- of mosselfestijnen en kopen ze nog maar eens een lotje van de tombola ten voordele van de jeugd.

Op een dag krijgen sportouders in de gaten dat hun sociale leven voor een groot deel wordt bepaald door de sport van hun kind, of kinderen. Vroeg of laat stellen ze zich ook vragen, zoals ‘traint mijn kind niet te veel?’, ‘gaat al dat sporten niet ten koste van de studies?’, ‘is die trainer niet te brutaal?’ of ‘ben ik niet te fanatiek langs de lijn?’. Vaak blijven ze met die vragen zitten…

Eerlijk is eerlijk: er lopen ook dingen mis in de jeugdsport. Al te veel kinderen doen een sport die ze niet leuk vinden of waar ze niet de juiste lichaamsbouw voor hebben. Ze lopen blessures op die vermeden hadden kunnen worden, voelen zich onder druk gezet door opgefokte volwassenen of krijgen last van negatieve stress.

Al deze kwesties en veel andere herkenbare onderwerpen komen aan bod in de projecten van www.letthemplay.be – de gloednieuwe organisatie voor gezonde jeugdsport – en in het boek ‘Sportouders’ van sportarts Tom Teulingkx en medisch auteur Marc Geenen.
Zo hebben sportouders een leidraad om hun kind op een gezonde manier te laten sporten, een evenwicht te vinden en zelfs ook te genieten van de vele voordelen dat sport met zich meebrengt.

Meer
artikels