Vitaliteit is evenwicht

Datum

Evenwicht. Dat is alles. Als je er min of meer in slaagt om op de slappe koord van het leven je evenwicht te bewaren, dan kun je bijna zweven door het leven. Dat heb ik tot mijn eigen vreugde ondervonden. Tot twee jaar voor mijn veertigste verjaardag kende ik dat evenwicht eigenlijk niet: ik leefde aan duizend kilometer per uur, ik werkte ontzettend veel, sliep nauwelijks, at teveel en dronk net iets te vaak alcohol.

Toen ik in 2011 van de ene dag op de andere besliste om anders te gaan leven ben ik er snel in geslaagd om dat evenwicht te vinden. Ik wandel heel veel, dat brengt me rust en maakte me gezonder, ik drink ook minder alcohol, en ik vind het plezant om gezond te koken.

Maar ik ben nog altijd een even grote levensgenieter. Als ik wandel ontspan ik. Als ik kook dan ben ik creatief. Als ik een glas drink, dan is het een goed glas. Het is net omdat ik zo’n grote levensgenieter ben, dat ik het nog ontzettend lang wil volhouden, en dat kan ik enkel door dat evenwicht te bewaren.

Want ik heb maar één lijf, en maar één leven. En als je van die slappe koord dondert zonder je op tijd vast te kunnen grijpen, dan stort je echt regelrecht de dieperik in. En dat wil ik echt ten allen prijze vermijden.

Ga dus op zoek naar evenwicht in je leven. Op welk vlak heb je meer evenwicht nodig, en maak er werk van. Het zal niet enkel je eigen levensritme ten goede komen, maar ook je gezondheid, je humeur, je contacten en uiteindelijk ook je werk.

Dat evenwicht is voor mij echte “vitality”. En die boodschap help ik ook graag verspreiden.

Meer
artikels