“Sport’R combineert innovatieve, multidisciplinaire aanpak met hypermoderne accommodatie”

Datum

Sport’R benadert sportbegeleiding op een zeer wetenschappelijke manier. Deze nieuwe dienst binnen de afdeling sportgeneeskunde van ziekenhuis AZ Delta brengt enkele medische en paramedische disciplines samen, zoals fysische geneeskunde, orthopedie, sportrevalidatie, inspanningsfysiologie, sportpsychologie en dergelijke.

“We kunnen sporters een volledig pakket van A tot Z aanreiken. Wie bijvoorbeeld met een sportblessure bij Sport’R aanklopt, wordt eerst door een specialist ter zake onderzocht. Indien nodig verwijzen we de persoon in kwestie onmiddellijk door naar één van onze collega’s binnen Sport’R. Ook tijdens het revalidatieproces kunnen we voor de nodige ondersteuning en begeleiding instaan. Een dergelijke one-stop-oplossing betekent natuurlijk een duidelijke meerwaarde. Tevens is onze aanpak op een erg wetenschappelijk basis gestoeld. Het feit dat we over de verschillende diensten van een ziekenhuis heen werken, vormt echt een unicum in het Vlaamse sportmedische landschap. Alle enthousiaste medewerkers van Sport’R vormen echt een team: we werken op een multidisciplinair niveau, waarbij diverse specialisten tegelijkertijd worden geconsulteerd. Elk genomen besluit wordt door de ganse equipe gedragen”, licht Dr. Bruno Vanhecke, één van de artsen van Sport’R, toe.

Bijzondere revalidatiesnufjes

Een ander speerpunt van Sport’R is het state-of-the-art gebouw waarin wordt gewerkt.

“We zijn zowel qua onze aanpak als qua infrastructuur erg innovatief. In ons revalidatiecentrum werken we bijvoorbeeld met Augmented Reality-schermen die helpen om bepaalde complexe oefeningen uit te voeren, wat eveneens uniek is in Vlaanderen. Deze D-Wall omvat een 3D-camera en een krachtenplatform, waardoor we oefeningen optimaal kunnen monitoren. Tevens beschikken we over een uitzonderlijke looppiste die van binnenin het gebouw naar buiten loopt. Ze laat sporters toe om hun sprinttrainingen in optimale omstandigheden uit te voeren.”

90% recreatievelingen

De wetenschappelijke aanpak en het eigentijdse gebouw doen misschien vermoeden dat Sport’R zich enkel tot topsporters richt, maar niets is minder waar volgens Dr. Bruno Vanhecke.

“We begeleiden bovengenoemde doelgroep uiteraard: zo lopen er samenwerkingen met enkele professionele clubs zoals Basket Filou Oostende, KV Kortrijk, Club Brugge, etc. Maar het zijn hoofdzakelijk beginners en (competitief ingestelde) recreanten die hier over de vloer komen. Het gaat om mensen die willen beginnen met sporten of die een sportief doel tot een goed einde willen brengen en ons om advies en begeleiding vragen. Daarnaast kloppen hier ploegsporters aan die een antwoord zoeken op hun individuele vragen. Voorts ondersteunen we personen die na een blessure of een ernstige ziekte willen herstarten.”

Vitality Days

Op het event wil Sport’R iedereen aanzetten om op een medisch verantwoorde manier te sporten. “We brengen een batterij mini-testen waarmee de bezoekers aan de hand van eenvoudige oefeningen kunnen nagaan hoe het met hun lichaamscontrole en -balans gesteld is. Onze sportpsycholoog zal handige tips geven om stress bij het sporten in bedwang te houden en onze sportdiëtist zal dieper ingaan op sportvoeding”, aldus Dr. Bruno Vanhecke.

Meer
artikels